Role státu v inovativnosti zemí Visegrádské skupiny - Svobodová, Eva; Jiránková, Martina, 1967-; Bolotov, Ilya; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá rolí státu v inovativnosti čtyř středoevropských zemí – Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. Přestože tyto státy (ještě) obvykle neřadíme mezi lídry v oblasti inovace, je vzhledem k důležitosti inovativnosti pro ekonomiku vhodné analyzovat i stav těchto zemí. Cílem první kapitoly je poskytnout ucelený a kritický přehled literatury o inovační a strukturální politice a následně nabídnout vhled do inovativnosti těchto zemí. Druhá kapitola si klade za cíl porovnat je v atributech inovačních systémů – podpora vzdělávání, podpora podnikatelského prostředí a fiskální podpora vědy a výzkumu. Třetí a poslední kapitola pak nabízí demonstraci role státu v inovativnosti na základě analýzy hloubkového rozhovoru se startupem z V4.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses