Slovenská migrační politika od roku 2015 - Kocábek, Pavel; Lisa, Aleš, 1956-; Vymětal, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Práce se věnuje zmapování slovenské migrační politiky od roku 2015. Vychází při tom z předpokladu vnitropolitického přístupu v rámci teorií migračních politik o centrálním postavení politických stran. S ohledem na časový rámec se práce věnuje celkem třem volebním obdobím: 2016–2020, 2020–2023 a 2023–2027. Samotná analýza se zaměřuje jak na normativní (stranické a vládní dokumenty), reálné (legislativa) i percepční (veřejné mínění) typy dat. V případě dokumentů byla použita metoda rámcové analýzy, zatímco analýza přijaté legislativy byla provedena pomocí kvalitativní obsahové analýzy. Veřejné mínění bylo analyzováno na základě syntézy již publikovaných šetření bez vlastního sběru primárních dat. Jednotlivá období jsou u každého typu dat systematicky srovnána a v závěru syntetizována s cílem zmapovat slovenskou migrační politiku. Prvnímu volebnímu období dominoval sekuritizační diskurz společně s nacionalismem, ale i prvky xenofobie a nativismu. Vlády v druhém volebním období přistupovaly k migraci jako k bezpečnostnímu riziku, ale spíše pragmaticky a technicky v podobě kontroly hranic spolu se zapojením humanitárního diskurzu. Ve volebním období 2023–2027 sice oproti vládě SMERU–SD po volbách 2016 ustoupila xenofobní rétorika, která však byla nahrazena zahrnutím migrace nejen do kontextu bezpečnostních, ale i obranných složek a zároveň, na úkor ideologického vymezování vůči migrantům, vyšší mírou euroskepticismu. Vlády SMERU–SD navíc oproti vládě OĽaNO vykazují také přítomnost restriktivních legislativních opaření. Co se týče veřejného mínění, na Slovensku převládal negativní postoj k migraci již před migrační krizí. Po jejím vypuknutí se však názor veřejnosti ještě zradikalizoval a s tím vzrostl i mobilizační potenciál, čehož vládní strany SMER–
Tato podpora se však postupně propadla a slovenská veřejnost nakonec vyjadřovala největší skepsi vůči ukrajinským uprchlíkům v rámci V4 a jednu z největších v EU. Práce přináší nové poznatky v rámci studia současné slovenské migrační politiky, jíž se odborná literatura zatím příliš nevěnovala. Právě zahrnutí normativních, reálných i percepčních dat napomohlo věrněji srovnávat jednotlivá období a vytvořit ucelenější pohled na politiku ve zkoumaném časovém období. Práce se rovněž částečně pokusila zpochybnit naprostý soulad politiky volební koalice po volbách 2016 s demokratickými standardy a politikou EU a přispěla do diskuze k probíhajícímu vládnutí na Slovensku.
Vedoucí práce: Aleš Lisa
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses