Bezpečnostní politika Francie v bývalých afrických koloniích – případová studie Niger - Burdková, Michaela; Přikryl, Pavel; Peterková, Jana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem francouzsko-nigerských vztahů v oblasti bezpečnosti, se zvláštním důrazem na období po vojenském převratu v Nigeru v roce 2023. Cílem práce je zhodnotit, zda a jak dochází k transformaci těchto vztahů a do jaké míry posilují tradiční neokoloniální formy vlivu. V rámci kvalitativní případové studie je analyzována bilaterální smluvní základna, vývoj vojenské přítomnosti Francie v Nigeru a francouzské vojenské intervence. Výsledky ukazují, že i navzdory proklamovanému partnerství byla bezpečnostní spolupráce dlouhodobě strukturována nerovnoměrně. Po roce 2023 však došlo k zásadnímu narušení tradiční struktury francouzsko-nigerské bezpečnostní spolupráce. Vypovězení smluv nigerskou vojenskou vládou a následné stažení francouzských jednotek odráží nejen posun v bilaterálních vztazích, ale i hlubší proměnu dynamiky francouzského působení v Sahelu. Případ Nigeru tak ukazuje na širší tendenci k oslabování dosavadních forem francouzského angažmá v regionu a otevírá otázky ohledně budoucího charakteru vztahů mezi Francií a státy frankofonní Afriky.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses