Vliv rozvoje sítí 5G na spotřební chování účastníků cestovního ruchu - Kutmon, Štěpán (2025)
Hlavním cílem této práce je posoudit vliv mobilních sítí páté generace (5G) na spotřební chování v jednotlivých fázích turistického cyklu. K dosažení tohoto cíle slouží identifikace nejčastěji využívaných 5G technologií a faktorů, které jejich využívání ovlivňují. Práce propojuje pětistupňový model turistického cyklu s modelem UTAUT2 za účelem komplexnější analýzy. Výzkumná část vychází z dotazníkového šetření mezi 202 respondenty, které se zaměřilo na spotřební chování turistů a jejich interakci s 5G technologiemi. Výsledky ukazují, že sítě 5G ovlivňují každou fázi turistického cyklu, přičemž nejvýznamnější přínos je patrný ve fázi zážitku. Tato práce přináší nové poznatky využitelné jak v akademickém výzkumu, tak i v praxi, zejména pro subjekty zkoumající vliv 5G sítí na spotřebitelské chování v cestovním ruchu a pro podniky poskytující služby v této oblasti.