Dopady demografického stárnutí na trh práce a strategie pro podporu zaměstnávání starších pracovníků v ČR a SRN - Klimentová, Nathalia; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou zaměstnávání starších osob v kontextu stárnutí populace a demografických změn, které významně ovlivňují pracovní trh ve vyspělých zemích. Cílem práce je představit přístupy dvou evropských států – České republiky a Spolkové republiky Německo – k podpoře zaměstnanosti osob ve věku 55+ a identifikovat možné inspirace či výzvy vyplývající z institucionální praxe obou zemí. Práce se zaměřuje na popis vybraných opatření a strategií, jako jsou flexibilní formy práce, vzdělávání a rekvalifikace, age management nebo podpora zaměstnavatelů. Závěrečná část přináší vlastní návrhy možných opatření, která by mohla přispět k vyšší míře pracovního uplatnění starších osob v České republice, a to s ohledem na zahraniční příklady i aktuální demografický vývoj.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses