Využitie finančných derivátov v automobilovom priemysle - Maruniak, Dominik; Zezula, Jakub; Tomčiak, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Automobilový priemysel patrí medzi najvýznamnejšie odvetvia svetového hospodárstva vďaka svojej globálnej prepojenosti a komplexnému dodávateľskému reťazcu. Spoločnosti sú vystavené finančným rizikám, najmä volatilite výmenných kurzov, úrokových sadzieb a cien komodít, ktoré môžu ovplyvniť hospodárske výsledky, cash flow aj konkurencieschopnosť podnikov. Za účelom mitigácie týchto rizík využívajú spoločnosti rôzne formy zaistenia, pričom kľúčovú úlohu zohrávajú finančné deriváty. Cieľom tejto diplomovej práce je zhodnotiť spôsob využívania finančných derivátov v automobilovom priemysle. Výskum ukázal, že najčastejšie využívanými nástrojmi sú swapy, ktoré sú najčastejšie využívané na zaistenie menového, úrokového aj komoditného rizika. Pri menovom riziku zohrávajú významnú úlohu aj forwardy a opcie, zatiaľ čo pri komoditnom riziku sú používané okrem swapov aj forwardy. Pri analýze vplyvu komoditného rizika na nominálnu hodnotu derivátov v automobilovom priemysle bola identifikovaná silná korelácia medzi cenami vybraných komodít (hliník, nikel, meď) a hodnotou komoditných derivátov. Táto citlivá reakcia poukazuje na vysokú expozíciu automobiliek voči cenovým výkyvom a zdôrazňuje význam efektívnej zaistenej stratégie. Najsilnejšia pozitívna korelácia so štatistickou významnosťou (p < 0,01) bola vo všetkých prípadoch zaznamenaná medzi cenou niklu a hodnotou derivátov. V prípade hliníka sa potvrdila veľmi silná korelácia u Volkswagenu a Stellantisu, zatiaľ čo BMW vykazovalo silný vzťah. Pri medi bol veľmi silný korelačný vzťah preukázaný u Volkswagenu, a silný, no štatisticky významný (p < 0,05), u BMW a Stellantisu. Pri analýze menového rizika bola u Volkswagenu identifikovaná významná korelácia medzi nominálnou hodnotou derivátov na zaistenie expozície voči CNY a GBP a vývojom týchto mien oproti euru. Pri E
Pre EUR/GBP bola zaznamenaná silná negatívna korelácia (-0,763) s p < 0,05. Oslabovanie eura v oboch prípadoch viedlo k rastu nominálnej hodnoty derivátov na zaistenie expozície v príslušnej mene.
Vedoucí práce: Jakub Zezula
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses