Statut UNESCO jako klíčový hybatel udržitelného cestovního ruchu pro Žatec a krajinu žateckého chmele. - Krištoufková, Lucie (2025)
Diplomová práce se zabývá možnostmi prodloužení délky pobytu návštěvníků v Žatci. Vzhledem k zápisu památky Žatec a krajina žateckého chmele na Seznam světového dědictví UNESCO dochází v destinaci k růstu návštěvnosti, přičemž převahu tvoří jednodenní návštěvy. Tento trend snižuje ekonomické přínosy cestovního ruchu a z hlediska dlouhodobého rozvoje destinace není udržitelný. Hlavním cílem práce je navrhnout dvoudenní itineráře přizpůsobené vybraným cílovým skupinám návštěvníků, které by je motivovaly k delšímu pobytu a tím přispěly k udržitelnému rozvoji cestovního ruchu. Součástí práce je také dotazníkové šetření mezi návštěvníky Žatce, jehož cílem bylo zjistit jejich vnímání destinace, povědomí o statutu UNESCO, spokojenost s nabízenými službami a zájem o využití předem připravených itinerářů. Navržené itineráře poskytují podklad pro zlepšení prezentace turistické nabídky v Žatci a okolí. Na základě zjištění z dotazníkového šetření práce představuje také možnosti podpory cestovního ruchu ve městě i mimo hlavní turistickou sezónu.