Generace Z a budoucnost luxusu : Pochopení transformační úlohy živého vysílání na luxusních trzích - Zhang, Yimei; Olšanová, Květa; Hardiyanti, Widya; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato práce zkoumá nově se formující roli živého vysílání jako strategického nástroje luxusních značek usilujících o zapojení spotřebitelů z generace Z v různých kulturních kontextech. Jejím hlavním cílem je identifikovat příležitosti, jež živé vysílání přináší pro zkušenosti této věkové kohorty v luxusním průmyslu. V této souvislosti výzkum analyzuje, jak lze obsah živých přenosů navrhnout tak, aby posiloval autentičnost a emocionální rezonanci, a jak kulturní hodnoty modulují tyto účinky na odlišných trzích. Za použití kvalitativní metodologie práce kombinuje komparativní analýzy předních iniciativ živého vysílání v luxusním sektoru se semi-strukturovanými rozhovory uskutečněnými mezi zástupci generace Z v Číně, Evropě a Spojených státech. Na základě etablovaných teoretických přístupů – zejména dynamiky stimulus–organismus–reakce, teorie interaktivity a rámců mezikulturného chování spotřebitelů – výzkum zkoumá, jak se digitální podněty přeměňují v kognitivní interpretace, afektivní reakce a nakonec v behaviorální důsledky. Výsledky ukazují, že živé vysílání představuje silný prostředek k přenosu dědictví značky, řemeslné zručnosti a etických závazků, a současně umožňuje personalizovaný dialog a sociální validaci. Zásadně kulturní predispozice ovlivňují relativní význam signalizace společenského statusu, udržitelnosti a komunitní angažovanosti, což se odráží jak ve stylu obsahu přenosu, tak v jeho dopadu na chování spotřebitelů. Největší odezvu generuje tehdy, pokud jsou digitální zážitky přizpůsobeny regionálně specifickým hodnotám, a přitom si zachovávají exkluzivitu a narativní bohatství typické pro luxusní spotřebu. Tím, že rozšiřuje tradiční marketingové modely do digitálního a mezikulturního prostředí, tato práce přispívá k hlubšímu porozumění zapoj
Z praktického hlediska poskytuje manažerům luxusních značek doporučení pro vytváření strategií živého vysílání, které vyvažují globální soudržnost značky s resonancí místních kulturních specifik, a zajišťují tak, že digitálně zrození spotřebitelé zůstanou jak zaujati, tak motivováni k nákupu.
Vedoucí práce: Květa Olšanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: international business - central european business realities [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses