Komunikační strategie luxusních značek zaměřená na mladší segmenty zákazníků - Vshivtseva, Anna; Olšanová, Květa; Kalistová, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Luxusní značky čelí hluboké kulturní a strukturální transformace vyvolané generační obměnou a změnou mediálního prostředí. Cílem této práce bylo prostřednictvím analýzy komunikačních strategií luxusních značek identifikovat jejich klíčové charakteristiky a specifika ve vztahu k očekáváním a preferencím generace Z a pozdních mileniálů a navrhnout doporučení pro jejich optimalizaci tak, aby lépe odpovídaly hodnotám těchto generací a účinněji s nimi rezonovaly. Výzkum kombinoval kvalitativní (hloubkové rozhovory, focus group) a kvantitativní (dotazníkové šetření) metody zaměřené na hodnotové postoje a nákupní chování mladých spotřebitelů. Výsledky ukazují, že mladí spotřebitelé vnímají luxus především skrze autenticitu, estetickou kvalitu a řemeslné zpracování, zatímco tradiční důraz na sociální status ustupuje do pozadí. Loajalita ke značkám je podmíněna emoční identifikací, hodnotovou shodou a transparentní komunikací. Účinné komunikační strategie kombinují vizuálně silný obsah, participativní formy zapojení a storytelling vycházející z kulturní relevance. Důvěra je budována prostřednictvím konkrétních důkazů o udržitelnosti a etickém přístupu značek. Doporučení zahrnují redefinici exkluzivity prostřednictvím kulturní výjimečnosti, důraz na transparentní a ověřitelnou udržitelnost, podpora uživatelsky generovaného obsahu, investice do krátkoformátového videoobsahu a integrace personalizace jako nového znaku luxusu.
Vedoucí práce: Květa Olšanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses