Profil agroturisty v mezikrajském srovnání v České republice - Halashevskyi, Hennadii (2025)
Diplomová práce se zabývá aktuálním fenoménem agroturismu, jeho rostoucím významem v kontextu urbanizace a zvýšeného zájmu o pobyt v přírodě, zejména po pandemii Covid-19. Cílem práce je prozkoumat, jak agroturismus může přispět k rozvoji regionů a udržitelného cestovního ruchu v České republice, a zároveň zjistit současný profil a potřeby agroturistů. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část se věnuje teoretickému vymezení klíčových pojmů jako agroturismus, agroturistika, udržitelný cestovní ruch a profil agroturisty. Druhá část práce poskytuje praktický pohled na činnost ekofarem a jejich význam v oblasti agroturismu. Práce se zaměřuje na porovnání dvou konkrétních regionů – Karlovarský kraj a Kraj Vysočina. V rámci terénního průzkumu byly provedeny osobní rozhovory s majiteli farem a jejich hosty, což umožnilo zachytit současný stav a potenciál rozvoje agroturismu v těchto oblastech. Třetí část práce obsahuje vyhodnocení získaných dat prostřednictvím kvalitativních i kvantitativních metod, jako jsou analýza SWOT, komparace regionů a deskripce profilu agroturistů. Na základě této analýzy je v závěru zodpovězena hlavní výzkumná otázka: „Jaký je současný profil a potřeby agroturistů v České republice?“ Výsledky práce přinášejí doporučení, jak efektivněji rozvíjet agroturismus a zvýšit jeho přínos pro regionální rozvoj a udržitelné formy cestovního ruchu.