Udržitelnost a ekologická rizika v těžbě vybraných vzácných kovů s ohledem na přechod k elektromobilitě - Slimáček, Ben; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vlčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku udržitelnosti v kontextu přechodu k elektromobilitě, přičemž klade důraz na analýzu negativních externalit spojených s těžbou kobaltu, jedné z klíčových surovin pro výrobu baterií. Cílem práce je identifikovat a zhodnotit dopady, které vznikají zejména v extraktivních ekonomikách, s důrazem na případ Demokratické republiky Kongo, a současně kriticky posoudit politické nástroje, jejichž cílem je tyto externality omezit. V teoretické části práce je využita koncepce udržitelnosti, veřejných statků a externalit. Ta je následována částí, která se věnuje případové studii společnosti Glencore. Práce si klade otázku, zda přechod k elektromobilitě skutečně představuje cestu k udržitelné budoucnosti, nebo zda dochází pouze k přesunu zátěže z jednoho sektoru do druhého.
Vedoucí práce: Stanislav Šaroch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses