Agenturní zaměstnávání v ČR a Nizozemsku - Sováková, Lucie (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na právní úpravu agenturního zaměstnávání v České republice a Nizozemsku, přičemž zvláštní pozornost je věnována agenturám práce jako specifické formě podnikání, a to zejména z hlediska podmínek jejich vzniku a fungování. Agenturní zaměstnávání představuje flexibilní formu pracovního vztahu, která odpovídá proměnlivým požadavkům trhu práce, současně však vyvolává řadu otázek, zejména v oblasti právní regulace, rovného postavení agenturních zaměstnanců a transparentnosti procesu zakládání agentur práce. Práce si klade za cíl poukázat na klíčové rozdíly v právní úpravě tohoto institutu mezi uvedenými zeměmi, přispět k hlubšímu pochopení tohoto specifického právního institutu a poukázat na některé problematické oblasti spojených s procesem zakládání agentur práce na základě srovnání v rámci uvedených zemí. V návaznosti na to poskytnout úvahy de lege ferenda pro tyto oblasti právní úpravy.