Účinnost sankcí uvalených západními zeměmi vůči Ruské federaci týkajících se zboží dvojího užití - Majorova, Xenie; Bič, Josef; Hrubý, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá účinností sankcí uvalených západními zeměmi na Ruskou federaci v souvislosti se zbožím dvojího užití, tedy produkty a technologie, které lze využít jak pro civilní, tak vojenské účely. Práce analyzuje, do jaké míry tyto sankce skutečně omezily schopnost Ruska získávat klíčové komponenty pro výrobu vojenské techniky a jakými způsoby se Rusko snaží tato omezení obcházet. Pozornost je věnována zejména roli tranzitních zemí (Kazachstán, Turecko, Arménie, Uzbekistán a Čína), mechanismům reexportu, paralelního importu a využívání alternativních platebních systémů. Práce vychází z kvantitativní analýzy obchodních statistik a odborných zdrojů a hodnotí dopady sankcí jak z makroekonomického hlediska, tak z hlediska schopnosti Ruska pokračovat ve válečné výrobě. Závěry práce ukazují, že navzdory jistému omezení přístupu Ruska k západním technologiím mají sankce pouze částečný dopad, především kvůli nedostatečné mezinárodní koordinaci a aktivního obcházení sankcí skrze třetí země.
Vedoucí práce: Josef Bič
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses