Česko-švýcarské kulturní odlišnosti se zaměřením na obchodní jednání - Srb, Jakub (2025)
Tato práce se zabývá kulturními odlišnostmi mezi Českou republikou a Švýcarskem se zaměřením na obchodní jednání. Cílem práce je identifikovat hlavní kulturní specifika, která ovlivňují interkulturní komunikaci v obchodním kontextu. Následně na základě zjištěných poznatků navrhnout doporučení pro české pracovníky jednající se švýcarskými partnery. Teoretická část práce se opírá o známe modely kulturních dimenzí, jako jsou Hofstedeho dimenze, Trompenaarsova teorie a studie GLOBE. Praktická část je založena na kvalitativním výzkumu, který probíhal formou hloubkových rozhovorů za využití metody kritického incidentu. Díky tomu lze identifikovat situace, ve kterých došlo ke kulturním nedorozuměním. Výsledky výzkumu poukazují na rozdíly v přístupu ke komunikaci, hierarchii, vnímání času a rozhodovacím procesům. Tato práce přináší praktická doporučení, jak s těmito rozdíly pracovat a zvládat je, aby to nemělo zásadní vliv na obchodní jednání. Porozumění těmto aspektům v rámci mezinárodní spolupráce je podstatné pro vybudování dlouhodobých a výhodných obchodních vztahů.