Vplyv digitalizácie na konkurencieschopnosť podnikov cestnej nákladnej dopravy. - Babušík, Juraj (2025)
Táto diplomová práca skúma vplyv digitalizácie, najmä zavedenia elektronického nákladného listu (e-CMR), na konkurencieschopnosť podnikov v cestnej nákladnej doprave. Cieľom je zhodnotiť prínosy e-CMR z pohľadu efektivity, transparentnosti a environmentálneho dopadu. Výskum vychádza z dotazníkov a rozhovorov so spoločnosťami v Českej a Slovenskej republike. Zistenia potvrdzujú, že e-CMR urýchľuje fakturáciu, znižuje administratívnu záťaž a zvyšuje bezpečnosť údajov. Napriek pretrvávajúcim bariéram ukazuje práca potenciál elektronizácie ako dôležitého nástroja pre modernizáciu a efektívnejšie fungovanie dopravného sektora. Digitalizácia sa zároveň javí ako nevyhnutný krok pre dlhodobú udržateľnosť a konkurencieschopnosť v logistike do budúcna.