Role ochrany ohrožených druhů v environmentální diplomacii - Ceé, Karolína; Peterková, Jana, 1971-; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Bakalářská práce se zabývá využitím zvířat jako nástroje soft power v environmentální diplomacii, se zvláštním zaměřením na Úmluvu CITES a její implementaci v asijském regionu. Práce zkoumá, jakým způsobem zvířata přispívají k budování mezinárodní spolupráce a jak státy prostřednictvím jejich symbolické a kulturní hodnoty komunikují své ekologické závazky. Teoretický rámec propojuje koncepty soft power, symbolického interakcionismu a environmentální diplomacie. Pomocí obsahové analýzy odborné literatury, případových studií (tygr, slon, luskoun) a dotazníkového šetření práce identifikuje výzvy i příležitosti spojené s využitím zvířat v diplomatickém kontextu. Výsledky ukazují, že implementace CITES v Asii není pouze právní otázkou, ale i otázkou veřejné diplomacie a mezinárodní image. Zvířata se tak stávají prostředníky diplomatického sdělení, nástroji kulturní reprezentace i indikátory ekologické odpovědnosti států.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses