Rola Európskej komisie vo vytváraní klimatickej politiky za prvého mandátu Ursuly von der Leyen - Krattinger, Patrik (2025)
Klimatická kríza sa v posledných rokoch stáva fenoménom, ktorý začína byť častejšie diskutovaný aktérmi medzinárodných vzťahov. Európska únia sa v roku 2019 postavila do role lídra v boji proti tomuto fenoménu kedy predstavila stratégiu s názvom Európsky ekologický dohovor. Táto stratégia si kladie za cieľ transformovať Európsky kontinent na udržateľnejší a spraviť ho klimaticky neutrálnym do roku 2050. Cieľom tejto práce bolo zistiť úlohu Európskej komisie pri formovaní klimatickej politiky v období prvého mandátu Ursuly von der Leyen, so zameraním na udržateľný rozvoj a jeho prínos k prechodu na uhlíkovú neutralitu a taktiež vyhodnotiť udržateľnosť danej legislatívy v Českej a Slovenskej republike. Tento cieľ sa snaží práca dosiahnuť popísaním konceptu udržateľného rozvoja, prvého mandátu Ursuly von der Leyen a klimatickej legislatívy vydanej v tomto období. Následne je vyhodnotená udržateľnosť tejto legislatívy v ČR a SR a sú navrhnuté odporúčania pre jej zlepšenie.