Role ekofarem jako turistických cílů a jejich potenciál v environmentálním vzdělávání dětí - Flachsová, Šárka; Nencková, Lucie; Černý, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá propojením agroturismu, konkrétně ekofarem, a environmentálního vzdělávání dětí na základních školách. Cílem bylo zjistit, zda a jak lze vzdělávací potenciál ekofarem využít pro výuku o udržitelnosti, přírodě a ochraně životního prostředí. V teoretické části je představena problematika environmentálního vzdělávání, související strategické dokumenty a současné trendy agroturismu včetně zahraničních inspirací. Výzkumná část pracuje s dotazníkovým šetřením mezi dětmi a analýzou jejich zájmu o ekologická témata. Kvalitativní výzkumná část zahrnuje polostrukturované rozhovory se všemi aktéry podle rámce Quadruple Helix. Výsledky ukazují vysoký zájem dětí, ale nízkou míru praktických zkušeností. Práce nabízí konkrétní doporučení na prohloubení spolupráce mezi školami a ekofarmami a na zapojení těchto zařízení do formální výuky jako prostředku k podpoře udržitelného rozvoje.
Vedoucí práce: Lucie Nencková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses