Krizové situace v námořní dopravě a jejich řešení - Budíková, Adéla (2025)
Diplomová práce se zabývá krizovými situacemi v námořní dopravě a způsoby jejich řešení. Námořní doprava tvoří páteř mezinárodního obchodu, jelikož více než 80 % světového zboží je přepravováno právě tímto způsobem. Stabilita a plynulost námořních tras jsou proto zásadní pro efektivní fungování globální ekonomiky. Práce analyzuje vybrané krizové události, kterými jsou uvíznutí lodi Ever Given v Suezském průplavu, potopení lodi Felicity Ace, ozbrojené útoky v oblasti Rudého moře a kolaps mostu v Baltimoru způsobený lodí Dali. Cílem práce je ověřit, zda a jak tyto incidenty ovlivňují logistické toky a dodavatelské řetězce, a zároveň identifikovat způsoby řešení těchto krizí v praxi. Výsledky ukazují, že narušení námořní dopravy má významné dopady nejen na lokální, ale i na globální úrovni. To zdůrazňuje nutnost preventivních opatření a efektivní reakce ze strany logistických a obchodních subjektů.