Krizové situace v námořní dopravě a jejich řešení - Budíková, Adéla; Sato, Alexej, 1952-; Novák, Radek, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá krizovými situacemi v námořní dopravě a způsoby jejich řešení. Námořní doprava tvoří páteř mezinárodního obchodu, jelikož více než 80 % světového zboží je přepravováno právě tímto způsobem. Stabilita a plynulost námořních tras jsou proto zásadní pro efektivní fungování globální ekonomiky. Práce analyzuje vybrané krizové události, kterými jsou uvíznutí lodi Ever Given v Suezském průplavu, potopení lodi Felicity Ace, ozbrojené útoky v oblasti Rudého moře a kolaps mostu v Baltimoru způsobený lodí Dali. Cílem práce je ověřit, zda a jak tyto incidenty ovlivňují logistické toky a dodavatelské řetězce, a zároveň identifikovat způsoby řešení těchto krizí v praxi. Výsledky ukazují, že narušení námořní dopravy má významné dopady nejen na lokální, ale i na globální úrovni. To zdůrazňuje nutnost preventivních opatření a efektivní reakce ze strany logistických a obchodních subjektů.
Vedoucí práce: Alexej Sato
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses