Energetické vztahy EU a Rusko : proměny a nové směřování - Žďárský, Radovan (2025)
Bakalářská práce se zaobírá vývojem energetických vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem po roce 2014 se zaměřením na ropu a zemní plyn. Propojuje ekonomickou a geopolitickou perspektivu, přičemž využívá případovou studii o firmě Orlen Unipetrol, v níž je použit regresní model. Zjištění ukazují, že i přes snahu obou stran o diverzifikaci zůstává energetická provázanost silná. Případová studie pak ukazuje, že strategická rozhodnutí na makroúrovni mají přímý dopad na chování firem v klíčové infrastruktuře i přes fakt, že regresní analýza potvrzuje statisticky významný vliv dovozu ruské ropy na provozní ziskovost společnosti.