Mezinárodní expanze firmy podnikající v sortimentu kávy - Hůda, Jakub; Zeman, Jiří; Filipová, Alena, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Cílem této diplomové práce je na základě literární rešerše a analýzy podnikatelského prostředí na domácím a zvolených zahraničních trzích zhodnotit strategie a procesy vybrané firmy, podnikající v oblasti maloobchodu, a navrhnout metodu vstupu na vybraný zahraniční trh. Pro naplnění cíle práce je využito sekundárního výzkumu, přičemž hlavními zdroji jsou tematické akademické články, výroční zprávy a statistická data. Zároveň jsou v průběhu celé práce aplikovány různé analytické nástroje jako analýza 7P, SWOT, PESTEL a také Porterova analýza pěti sil. Samotná práce je poté rozdělena do dvou hlavních kapitol. První se zabývá teoretickými poznatky z oblasti mezinárodní expanze a příklad úspěšné expanze firmy IKEA na čínský trh a neúspěšné expanze firmy Tesco na japonský trh. Druhá je tvořena analýzou firmy Kofio, zvolených zahraničních trhů a také samotným návrhem strategie mezinárodní expanze. Mezi analyzované trhy v tomto případě patřilo Německo, Polsko, Slovensko a Rakousko. Pomocí scoring modelu, který zohledňuje předem stanovená kritéria, byl jako nejvhodnější k expanzi vyhodnocen slovenský trh, který byl poté podroben analýze PESTEL a Porterově analýze pěti sil. Na základě výsledků byla stanovena metoda založení kamenné pobočky jako nejoptimálnější. Existuje také určitá pravděpodobnost, že bude tato strategie aplikována na reálnou mezinárodní expanzi. S ohledem na tento fakt, tato práce rovněž zmiňuje návrhy na další výzkum, které spočívají v mírné adaptaci strategií firmy a také jednotlivých částí marketingového mixu, zejména poté mixu komunikačního.
Vedoucí práce: Jiří Zeman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses