Udržitelné finance a role EIB - Součková, Markéta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá udržitelnými financemi a rolí Evropské investiční banky (EIB) při jejich podpoře. V teoretické části jsou představeny klíčové pojmy a koncepty spojené s udržitelnými financemi, a také Evropská investiční banka a její aktuální zaměření na otázky klimatu a financování udržitelných projektů. Praktická část práce poté analyzuje působení EIB v České republice a způsoby její kooperace s dalšími tržními subjekty, zejména pak s komerčními bankami a s vybranými společnostmi, které jsou klíčové pro českou ekonomiku. Výsledky práce ukázaly, že Evropská investiční banka hraje zásadní roli při podpoře udržitelných projektů v naší zemi, a to jak prostřednictvím přímého financování, tak spoluprací s finančními zprostředkovateli, čímž výrazně přispívá k rozvoji systému udržitelných financí v České republice.