Riešenie špecifického problému pri naplňovaní Cieľov udržateľného rozvoja - Antalová, Lucia (2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá menštruačnou chudobou ako komplexným sociálno-ekonomickým problémom, ktorý ovplyvňuje zdravie, vzdelávanie, pracovné príležitosti a celkovú kvalitu života menštruujúcich osôb. Cieľom práce je zhodnotiť rozsah a dopady menštruačnej chudoby na Slovensku a navrhnúť konkrétne opatrenia pre štátne orgány a súkromné subjekty, ktoré by mohli prispieť k jej zmierneniu. V teoretickej časti sú objasnené pojmy, identifikované hlavné prekážky a zhodnotená situácia v rôznych regiónoch sveta vrátane Slovenska. Praktická časť je založená na dotazníkovom šetrení realizovanom na Slovensku, ktoré skúma dostupnosť menštruačných pomôcok, úroveň informovanosti, vplyv menštruácie na vzdelávanie a pracovný život, ako aj prítomnosť stigmy. Na základe zistení práca navrhuje konkrétne opatrenia a odporúčania, ktoré môžu prispieť k odstráneniu bariér a zníženiu ekonomických dopadov spojených s menštruačnou chudobou.