Praktický význam programu compliance z hlediska trestní odpovědnosti právnických osob se zaměřením na ČR a Velkou Británii - Fialová, Kristýna; Andreisová, Lucie; Levý, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá programem compliance v souvislosti s trestní odpovědností právnických osob. Cílem práce je vymezit roli programu compliance při posuzování trestní odpovědnosti právnických osob a identifikovat základní rozdíly mezi Českou republikou a Velkou Británií. Dále je cílem stanovit konkrétní znaky vhodně nastaveného programu compliance. Využita je tak zejména metoda analýzy, syntézy a komparace. Práce nejprve pojednává obecně o programu compliance a blíže zkoumá trestní odpovědnost právnických osob v obou zemích. Následně práce uvádí, kdy může být pro právnickou osobu výhodné mít efektivně zavedený program compliance – mimo jiné se zaměřením na možnost vyvinění. V závěru práce jsou identifikovány klíčové znaky takto vhodně nastaveného programu compliance, a to na základě analýzy vybraných příkladů rozhodovací praxe obou zemí.
Vedoucí práce: Lucie Andreisová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses