Udržitelnost v odvětví fast fashion se zaměřením na společnost H&M - Koláčková, Lenka (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou udržitelnosti v odvětví fast fashion se zaměřením na švédskou módní společnost H&M. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo na základě vlastního výzkumu zhodnotit přístup společnosti H&M k udržitelnosti v kontextu fast fashion a zjistit, zda lze její iniciativy považovat za skutečně efektivní, nebo zda vykazují prvky greenwashingu. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V teoretické části je představen pojem fast fashion, jeho vývoj, byznys model a jeho environmentální a sociální dopady. Praktická část je zaměřena na případovou studii společnosti H&M, včetně analýzy dodavatelského řetězce, environmentálních závazků a přístupu k pracovním podmínkám. SOučástí je i vyhodnocení vlastního dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit, jak zákazníci vnímají snahy H&M o udržitelnost. Na základě výsledků byly vyhodnoceny hlavní výzkumné otázky a byla navržena konkrétní doporučení, která by mohla přispět k větší důvěryhodnosti firmy a zlepšení vnímání jejích snah o udržitelnost.