Návrh Slow Food trasy v Jihočeském kraji - Padevětová, Veronika (2025)
Tato diplomová práce se věnuje možnostem rozvoje gastronomického cestovního ruchu v Jihočeském kraji. Cílem práce je navrhnout konkrétní podobu gastronomické trasy v Jihočeském kraji, která bude vycházet z principů mezinárodního hnutí Slow Food a bude v souladu s konceptem Slow Tourism. V první části práce jsou představeny základní pilíře hnutí Slow Food, jeho stěžejní projekty a dopady jeho činností. Práce dále popisuje roli Slow Food v cestovním ruchu, rostoucí význam gastronomického turismu a gastronomických tras a klíčové atributy konceptu Slow Tourism. Analytická část práce se zaměřuje na hodnocení potenciálu Jihočeského kraje pro vytvoření Slow Food trasy. K hodnocení potenciálu je využita detailní analýza sekundárních dat o demografických, přírodních, kulturních a infrastrukturálních podmínkách kraje, dále analýza existujících statistik o výkonech cestovního ruchu v kraji a analýza gastronomického dědictví kraje. Pro výběr podniků vhodných k zařazení do navrhované Slow Food trasy je vytvořena vlastní hodnoticí metodika založená na třech kritériích vycházejících z principů hnutí Slow Food a konceptu Slow Tourism. Na základě stanovených kritérií je navržena sedmidenní cyklistická trasa, která propojuje pečlivě vybrané gastronomické podniky nabízející kvalitní, lokální a udržitelně připravované pokrmy, čímž přispívají k zachovávání regionální identity. Součástí práce je rovněž představení marketingové strategie pro úspěšnou implementaci navržené trasy a diskuse o předpokládaných socio-ekonomických a environmentálních přínosech trasy. Výsledky práce představují cenný zdroj inspirace pro organizace destinačního managementu při tvorbě nových produktů podporujících udržitelný rozvoj regionu a zachování jeho gastronomických tradic.