Klimatická migrace : Analýza přístupů vybraných států a mezinárodních organizací - Merhulíková, Zuzana (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje otázce klimatické migrace a právního postavení osob, které jsou jí zasaženy. Cílem práce je analyzovat a porovnat přístupy vybraných států (USA, Austrálie a Nový Zéland) a mezinárodních organizací (OSN, EU, Rada Evropy, Nansenova iniciativa a Platforma pro vysídlení v důsledku katastrof) ke klimatické migraci a právnímu uznání klimatických migrantů. Výzkum je zasazen do teoretického rámce univerzalismu a partikularismu a využívá kvalitativní komparativní analýzu primárních dat. Výsledky ukazují, že státy uplatňují převážně partikularistický přístup zaměřený na národní zájmy a selektivní řešení, zatímco mezinárodní organizace se hlásí k univerzalistickým hodnotám, prosazují lidská práva a navrhují normativní rámce. Jejich praktický vliv je však omezen absencí právní závaznosti a závislostí na politické vůli států. Práce ukazuje, že přestože klimatická migrace získává stále větší pozornost, právní ochrana klimatických migrantů zůstává nedostatečná a diskurz se pohybuje spíše na úrovni deklarací než skutečné implementace.