Diverzifikace nigerijské ekonomiky – příklad ICT sektoru - Svoboda, Kristián; De Castro, Tereza; Sejkora, Jiří, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce „Diverzifikace nigerijské ekonomiky – příklad ICT sektoru“ se zaměřuje na proces odklonu Nigérie od závislosti na ropném sektoru směrem k rozvoji neropných odvětví, konkrétně sektoru informačních a komunikačních technologií (ICT). Cílem práce je zmapovat proces diverzifikace nigerijské ekonomiky ve 21. století a posoudit význam ICT sektoru. První kapitola vymezuje teoretická východiska diverzifikace a představuje používané metodologické nástroje měření. Druhá část přináší charakteristiku nigerijské ekonomiky a její strukturální závislosti na ropě. Hlavní část práce, tvořená třetí a čtvrtou kapitolou, podrobně analyzuje národní diverzifikační plány po dekádách, přičemž zvláštní důraz je kladen na ICT sektor. Výsledkem práce je komplexní zhodnocení diverzifikačního potenciálu tohoto sektoru, mimo jiné shrnuté ve formě SWOT analýzy. Práce přispívá k hlubšímu porozumění strukturálním změnám v nigerijském hospodářství a reaguje na dosavadní nedostatek odborné literatury spojující ropný a ICT sektor v kontextu diverzifikace hospodářství největší africké ekonomiky - Nigérie.
Vedoucí práce: Tereza De Castro
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses