Muzejní diplomacie : Vytváření spojení napříč kontinenty - Potužníková, Sára; Peterková, Jana, 1971-; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Muzejní instituce se v posledních letech čím dál výrazněji prosazují na mezinárodní scéně a stávají se tak významnými aktéry mezinárodních vztahů. S touto proměnou souvisí i jeden z nově objevujících se trendů, kterým je muzejní franšízing. Diplomová práce dokumentuje a analyzuje nejen motivy vzniku tohoto fenoménu, ale i jeho kulturní přínosy v kontextu muzejních institucí, a to prostřednictvím dvoupřípadové studie zaměřené na americké Guggenheimovo muzeum a francouzské muzeum Louvre. První kapitola se věnuje teoretickým a koncepčním východiskům nezbytným pro další pochopení zkoumané problematiky. Druhá kapitola již podrobně představuje a zkoumá franšízové modely těchto dvou muzejních institucí, přičemž se zaměřuje na motivy jejich vzniku, strategie, přínosy a rizika spojená s tímto fenoménem. Následně třetí kapitola porovnává a shrnuje přístupy obou muzeí ke konceptu muzejního franšízingu a nevynechává ani pohled na jeho úspěchy a rizika. Závěry práce ukazují, že podoba a motivace muzeí expandovat za hranice svého státu se zásadně liší především v závislosti na jejich institucionální povaze.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses