Postoje teenagerů k udržitelnému cestování v České republice - Vránová, Iva; Nencková, Lucie; Lukášová, Renata; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá postoji českých teenagerů ve věku 15–19 let k udržitelnému cestování. Vzhledem k tomu, že teenageři představují významnou část budoucích účastníků turismu, je důležité porozumět jejich postojům a faktorům, které je ovlivňují. Hlavním cílem práce je identifikace profilu teenagerů jako cestovatelů, jejich postojů k udržitelnému cestování a potenciálu ovlivnit rozhodování a způsob cestování celé rodiny. Práce se poté věnuje komparativní analýze vlastního výzkumu s již existujícími výzkumy provedenými na skupině mladých dospělých v Evropě. Ke sbírání dat byla použita metoda kvantitativního výzkumu pomocí dotazníkového šetření, které bylo rozšířeno na gymnáziích mezi cílovou skupinou teenagerů. Výsledky ukazují, že teenageři mají rostoucí povědomí o udržitelném cestování, avšak jejich individuální postoje jsou často ovlivněny vnějšími faktory, jež zahrnují rodinné hodnoty, místo bydliště, přátelské okolí a vliv médií. Propagace udržitelného cestování mezi teenagery je nedostatečná a je třeba ji posílit, ale i přesto dosahují teenageři mnohdy pozitivnějších výsledků než generace mladých dospělých. Závěry této práce naznačují, že teenageři mají potenciál ovlivnit cestovatelské rozhodování celé rodiny a stát se do budoucna klíčovými aktéry v oblasti udržitelného cestování, pokud budou správně informováni a motivováni.
Vedoucí práce: Lucie Nencková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses