Autorské právo v digitálním prostřčedí se zaměřením na umělou inteligenci - Šafář, Martin (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou autorskoprávní regulace v digitální éře s důrazem na umělou inteligenci (AI) v kontextu Evropské unie, České republiky a vybraných zemí. Rychlý technologický rozvoj v oblasti AI přináší nové výzvy pro tradiční koncepce autorského práva, které byly vždy založeny na ochraně lidské kreativity a originality. Umělá inteligence ale nyní dokáže generovat umělecká díla, hudbu, literární texty a vědecké objevy, což vyvolává zásadní otázky týkající se autorství a licencování těchto děl. Práce analyzuje současný stav autorskoprávních předpisů a praxe v EU, ČR a vybraných zemích, zároveň také zkoumá připravované úpravy a stávající soudní rozhodnutí týkající se AI. Hlavní cíle zahrnují zhodnocení předpisů regulujících AI v současnosti a dopady těchto regulací na inovativní prostředí a konkurenceschopnost společností. Implementace AI nabízí významné příležitosti pro zvýšení efektivity práce a inovace, avšak zároveň přináší hrozby v podobě regulatorních překážek a rizika zaostávání za globálními konkurenty. Proto se tato práce také zaměřuje na identifikaci příležitostí a hrozeb spojených s implementací AI společnostmi v ČR, EU a vybraných zemích a zároveň předkládá doporučení pro budoucí právní úpravy. Metodologie zahrnuje rešerši literatury, analýzu platných právních předpisů a směrnic, syntézu získaných dat, komparaci s přístupy k regulaci AI v vybraných zemích mimo EU a analýzu konkrétních případů a soudních rozhodnutí. Klíčové výzkumné otázky se zaměřují na určení majitele majetkových autorských práv u děl vytvořených AI, připravovanou právní regulaci AI v EU, ČR a vybraných zemích a vliv této regulace na podnikatelské subjekty v oblasti AI. Výsledky práce poukáží na možné nedostatky souča