Zapojení nestátních aktérů do mezinárodních vztahů : případová studie vlivu Elona Muska na mezinárodní politiku prostřednictvím sítě X - Šubrtová, Zuzana (2025)
Tato diplomová práce analyzuje komunikační strategii Elona Muska na sociální síti X v období od února 2022 do ledna 2025, a zkoumá, jakým způsobem se tento nestátní aktér zapojuje do mezinárodněpolitického diskurzu. Cílem je zjistit, jak Musk využívá platformu X k formulování názorů na zahraničněpolitická témata, k mobilizaci veřejného mínění a k ovlivňování reakcí politických elit. Práce propojuje teoretické koncepty z oblasti mezinárodních vztahů, digitální diplomacie a mediálních studií. Výzkum je postaven na případové studii a kombinuje kvalitativní obsahovou analýzu s kvantitativním hodnocením zapojení publika. V analytické části jsou identifikována klíčová témata, emocionální rámce a stylistické prostředky v Muskových příspěvcích. Zvláštní pozornost je věnována sedmi hlavním rámcům sdělení a jejich vztahu k tématům jako svoboda slova, geopolitika nebo evropská politika. Výsledky ukazují, že Musk si prostřednictvím platformy X buduje hybridní roli technologického lídra, politického komentátora a celebrity, přičemž jeho vyjádření mají schopnost ovlivňovat veřejnou debatu i reakce státníků na globální úrovni.