Chování spotřebitelů v e-commerce na příkladu konkrétního sortimentu - Koudelka, Matěj (2025)
E-commerce v posledních letech stále více nabývá na důležitosti díky technologickému pokroku, změnám ve spotřebitelském chování a globalizaci trhu. Tato bakalářská práce se zaměřuje na zkoumání faktorů ovlivňujících nákupní chování spotřebitelů v online prostředí, konkrétně při nákupu oblečení. Cílem práce bylo prostřednictvím literární rešerše a kvantitativního výzkumu formou dotazníkového šetření analyzovat klíčové motivace, bariéry a preference spotřebitelů v e-commerce. Výzkum ukázal, že kromě ceny a slev hrají významnou roli faktory jako důvěra, snadnost použití či vizuální prezentace produktů. Dále byly identifikovány rozdíly v nákupním chování mezi různými demografickými skupinami. Zjištěné poznatky poukazují na klíčové faktory pro další růst e-commerce v oblasti módy, jako jsou nutnost firem inovovat proces nákupu, zjednodušit nákupní proces a využít personalizace nabídky podle typu zákazníka.