Folklórne tradície Strážnice v kontextu turizmu a udržateľnosti - Darážová, Júlia; Rončák, Miroslav; Černý, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá postavením a významom folklórnych tradícií v kontexte udržateľného cestovného ruchu a kultúrnej kontinuity, s dôrazom na ich pretrvávanie a vnímanie v súčasnej spoločnosti. Teoretická časť práce najskôr približuje folklór ako dôležitú súčasť nehmotného kultúrneho dedičstva, pričom poukazuje na jeho význam pri formovaní regionálnej identity. Následne sa práca zameriava na konkrétny prípad mesta Strážnice, ktoré je známe svojou bohatou folklórnou tradíciou a každoročne hostí významné folklórne podujatia. Cieľom práce bolo preskúmať, ako tieto tradície vníma mladšia generácia; aký význam im pripisuje a čo ovplyvňuje jej záujem o aktívnu účasť na folklórnych podujatiach. Použité boli metódy online dotazníkového šetrenia a pološtruktúrovaných rozhovorov s obyvateľmi, ktorí sa folklóru aktívne venujú. Výsledky ukazujú rôznorodosť postojov mladých ľudí a poukazujú na faktory, ktoré môžu prispievať k zachovávaniu alebo naopak oslabovaniu folklórnych prvkov. Práca zároveň ukazuje, že folklór ako živá súčasť kultúry môže nielen prispieť k rozvoju miestneho cestovného ruchu, ale aj pomáhať ľuďom v regióne uvedomovať si svoje korene, posilňovať vzťah k miestu, kde žijú, a podporovať pocit spolupatričnosti v komunite.
Vedoucí práce: Miroslav Rončák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses