Digitální technologie a národní kultury : využití online ubytovacích platforem turisty při cestách do České republiky - Süssmilichová, Petra; Černý, Pavel; Lukášová, Renata; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Cílem této diplomové práce je identifikovat vzájemný vztah mezi využitím digitálních technologií reprezentovaných online ubytovacími platformami a spotřebitelským chováním turistů z různých národních kultur přijíždějících do České republiky využitím konceptu Hofstedeho kulturních dimenzí. Výzkum se pomocí datové analýzy a polostrukturovaných rozhovorů zaměřil na to, zda existují rozdíly ve využívání online ubytovacích platforem národními kulturami v závislosti na Hofstedeho kulturních dimenzích a pokud ano, jak je lze popsat. Datová analýza zkoumá rozdíly ve spotřebitelském chování pomocí podílu přenocování prostřednictvím online ubytovacích platforem na celkovém počtu přenocování turistů ze skupin zemí vytvořených pro účely práce a rozdělených dle kulturních dimenzí individualismus vs. kolektivismus a vyhýbání se nejistotě, které byly identifikovány jako nejrelevantnější pro výzkum plánování a realizace cest v turismu. Výsledky výzkumu ukazují, že jsou online ubytovací platformy nejvíce využívány individualistickými kulturami a vyhýbání se nejistotě v tomto pořadí nefiguruje jako významný faktor. I přes významný rozvoj digitálních technologií se jejich využívání napříč národními kulturami stále liší, ačkoli v některých případech lze pozorovat změny směrem k podobnému vývoji využívání online ubytovacích platforem a stírání kulturních rozdílů.
Vedoucí práce: Pavel Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: turismus a hospitality management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses