Práva kvalifikovaných společníků a kvalifikovaných akcionářů a podmínky jejich výkonu - Takáčová, Dominika; Kříž, Radim, 1965-; Andreisová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato práce řeší práva kvalifikovaných společníků s.r.o. a kvalifikovaných akcionářů a podmínky jejich výkonu. Cílem bylo zhodnotit, jaké jsou rozdíly v právní úpravě práv kvalifikovaných společníků s.r.o. a kvalifikovaných akcionářů, zda lze analogicky použít právní úpravu práv kvalifikovaných akcionářů, pokud zákon některá práva kvalifikovaných společníků s.r.o. neupravuje, jaké podmínky, korektivy či limity výkonu práv kvalifikovaných společníků dovodila judikatura, a v kterých situacích je judikatura soudů ve věcech práv kvalifikovaných společníků vydaná podle obchodního zákoníku stále použitelná i za současné právní úpravy podle zákona o obchodních korporacích. V první kapitole byl proveden rozbor a porovnání jednotlivých práv kvalifikovaných společníků s.r.o. a kvalifikovaných akcionářů v obchodním zákoníku, jakož i v zákoně o obchodních korporacích. Byly zjištěny konkrétní rozdíly v právní úpravě práv kvalifikovaných společníků s.r.o. a kvalifikovaných akcionářů. V druhé kapitole byla podrobně analyzována aktuální právní úprava jednotlivých práv vyhrazených kvalifikovaným společníkům s.r.o. a kvalifikovaným akcionářům, jakož i komparace těchto práv pro oblast s.r.o. a a.s. Třetí kapitola pojednávala souhrnně o tom, jakým způsobem je zákonná úprava této problematiky dotvářena judikaturou, jaké okruhy podmínek, korektivů či limitů výkonu práv kvalifikovaných společníků s.r.o. a kvalifikovaných akcionářů dovodila judikatura, a zda je judikatura vydaná podle obchodního zákoníku použitelná i za současné právní úpravy podle zákona o obchodních korporacích.
V závěru práce bylo potvrzeno, že právní úprava ochrany kvalifikovaných společníků je dostatečná a v dostatečné míře chrání jejich práva, dále že právní úprava stanoví obecná pravidla chování kvalifikovaných společníků, ale korektivy a limity v konkrétních případech dovodila judikatura, a také že judikatura k problematice práv kvalifikovaných společníků vydaná za dobu účinnosti obchodního zákoníku je v dostatečné míře použitelná i za současné právní úpravy podle zákona o obchodních korporacích.
Vedoucí práce: Radim Kříž
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses