Specifika ocenění mezinárodní společnosti v podmínkách systémových změn typu Brexit - Mytrjuk, Roman (2025)
Cílem této diplomové práce je prozkoumat a zhodnotit specifika procesu tržního ocenění podniku v podmínkách politické nejistoty brexit. Praktická část diplomové práce je pojata formou case study – ocenění britského potravinového řetězce Morrisons. Teoretická část je základem, na kterém je case study postavena a je rozdělena do dvou kapitol. V první kapitole je vyhodnoceno postavení Spojeného království v globální ekonomice a vliv vystoupení země z evropského integračního bloku. Ve druhé kapitole jsou předloženy dosavadní poznatky, které byly získány v oblasti oceňovaní v podmínkách politické nejistoty a vlivu na investiční kritéria tzv. generátory hodnoty a taktéž jsou shrnuty dosavadní znalosti ohledně specifické politické události brexit a jejího vlivu na jednotlivé komponenty ocenění. Třetí kapitola obsahuje ocenění společnosti Morrisons, kategorií hodnoty je tržní hodnota vlastního kapitálu společnosti.