Genderová nerovnost v zemích Visegrádské čtyřky : komparativní studie - Butkovičová, Tatiana; Fojtíková, Lenka; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou genderové nerovnosti v zemích Visegrádské čtyřky a ve vybraných severských zemích, konkrétně ve Švédsku a Finsku. Cílem této diplomové práce je identifikovat institucionální zázemí pro problematiku genderové nerovnosti ve Švédsku a Finsku a ve státech V4, a zhodnotit odlišnosti v přístupu státních institucí k tomuto problému. V první části práce je definovaná genderová nerovnost a jsou identifikovány možné příčiny tohoto jevu v jednotlivých regionech. Poté jsou v práci srovnávány způsoby měření genderové nerovnosti a mezinárodní organizace, které data a analýzy tohoto jevu publikují. Práce se věnuje samostatně i roli Evropské unie v řešení této problematiky. Druhá část práce je zaměřena na komparaci genderové nerovnosti v zemích V4, ve Švédsku a ve Finsku, a na identifikaci konkrétní legislativy a jiných institucionálních opatření. Nakonec práce hodnotí rozdíly mezi jednotlivými zkoumanými státy.
Vedoucí práce: Lenka Fojtíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses