Severské státy EU v kontextu evropské migrační krize se zaměřením na trh práce - Pospíšil, Radim; Procházková Iliniţchi, Cristina; Brellíková, Miriam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice evropské migrační krize a jejím dopadům na pracovní trh ve třech vybraných severských zemích Evropské unie, tedy ve Švédsku, Dánsku a Finsku. Práce si klade za cíl posoudit, zda a jak evropská migrační krize ovlivnila pracovní trh ve vybraných severských členských státech Evropské unie, konkrétně ve Švédsku, Dánsku a Finsku, v období od vyvrcholení migrační krize kolem roku 2015 až do současnosti. Záměrem bylo popsat hlavní trendy migrace v těchto zemích, zhodnotit možné dopady na zaměstnanost, mzdy a integrační opatření a na základě dostupných dat i odborných zdrojů zhodnotit, jaké přímé či nepřímé změny byly v této souvislosti pozorovatelné. Součástí práce je také komparativní analýza sledovaných států s cílem identifikovat společné výzvy i rozdíly v přístupu k migraci a integraci migrantů na trhu práce. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy migrace, její formy a ekonomické důsledky pro přijímající státy. Následuje přehled průběhu evropské migrační krize v kontextu severských států včetně složení migrantů a hlavních motivačních faktorů příchozích migrantů. Klíčovou část práce tvoří analýza vývoje pracovního trhu a integračních opatření na základě dat a případových studií z jednotlivých zemí. Práce využívá komparativní přístup, který umožňuje porovnat rozdíly v přístupech a výsledcích integračních politik ve Švédsku, Dánsku a Finsku. Výzkum čerpá ze statistických dat evropských i národních institucí a odborné literatury. Výsledky ukazují, že dopady migrace na trh práce a ekonomiku jsou spjaty s úspěšností integračních politik a strukturou migrantů podle jejich kvalifikace. Zároveň práce poukazuje na potřebu dlouhodobého přizpůsobování integračních opatření vzhledem k měnícím se
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses