Dopad evropského systému pro obchodování s emisemi na uhelné elektrárny v České republice - Dařina, Šimon; Bič, Josef; Hrubý, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá dopady evropského systému pro obchodování s emisemi (EU ETS) na provoz uhelných elektráren v České republice. Cílem práce bylo analyzovat, jak systém EU ETS ovlivnil emisní bilanci těchto zařízení, jejich ekonomickou výkonnost a strategické rozhodování provozovatelů. Práce kombinuje kvantitativní přístup, který zahrnuje analýzu časových řad emisních trendů, vývoje cen emisních povolenek a provozních nákladů, s kvalitativní obsahovou analýzou výročních zpráv předních provozovatelů uhelných elektráren na českém trhu a státních strategických dokumentů. Výsledky naznačují, že systém EU ETS přispěl ke snížení emisí CO2 za cenu zvýšených provozních nákladů a také k postupnému útlumu uhelné energetiky. Práce tak přináší poznatky užitečné k porozumění důsledků klimatické politiky EU na český energetický sektor a poukazuje na výzvy spojené s další dekarbonizací.
Vedoucí práce: Josef Bič
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses