Integrace ukrajinských uprchlíků na trh práce v České republice - Dutčaková, Karolína; Procházková Iliniţchi, Cristina; Horáková, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá integrací ukrajinských uprchlíků na trh práce v České republice v důsledku migrační vlny vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu v roce 2022. Cílem práce je zhodnotit míru zapojení této skupiny do trhu práce v České republice a do české společnosti, definovat překážky jejich integrace, identifikovat socioekonomické dopady a posoudit potenciální přínosy pro českou ekonomiku. Výzkum kombinuje teoretický rámec migračních a integračních teorií s praktickými daty o demografii, vzdělání, zaměstnanosti, kulturní integraci a fiskálních aspektech ukrajinské migrace. Výsledky ukazují, že ukrajinští uprchlíci se ve velké míře zapojili do českého pracovního trhu, zejména v oblastech s nedostatkem pracovních sil, přesto však čelí bariérám jako jsou jazyková neznalost či neuznávání kvalifikace. Ekonomické zhodnocení naznačuje, že přínosy integrace převyšují náklady. Práce přináší doporučení pro zlepšení integračních politik, zejména v oblasti jazykového vzdělávání, uznávání kvalifikací a podpory kulturního začlenění.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses