Implementace Istanbulské úmluvy v oblasti podpůrných služeb - Mayerová, Linda; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Peterková, Jana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato studie se zabývá implementací Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, neboli Istanbulské úmluvy, v oblasti podpůrných služeb pro oběti násilí vůči ženám a domácího násilí. Analyzuje a komparuje situace ve vybraných evropských státech, které úmluvu ratifikovaly mezi prvními. Hlavním záměrem práce je identifikovat opatření, která státy přijaly, a zhodnotit jejich soulad s požadavky mezinárodní úmluvy (compliance). Pomocí kódování Prvních tematických evaluačních zpráv monitorovacího orgánu GREVIO byla provedena tematická analýza. Zaměřila se na oblast ochrany obětí prostřednictvím podpůrné pomoci, do které spadají různé typy služeb včetně sociálního poradenství, specializovaných zařízení nebo zdravotní péče. Byly zjištěny výrazné rozdíly mezi jednotlivými zkoumanými státy, přičemž míra compliance je ovlivněna vnitrostátními strategiemi, ekonomickou situací a politickým směřováním. Práce potvrzuje význam mezinárodního monitoringu a roli Istanbulské úmluvy jako nástroje pro zlepšení lidských práv žen.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses