Specifika pracovněprávních vztahů v mezinárodní kamionové dopravě - Mikulec, Vojtěch (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou specifik pracovněprávních vztahů v odvětví mezinárodní kamionové dopravy, se zvláštním zaměřením na podmínky v České republice a Německu. Cílem práce je identifikovat klíčové faktory ovlivňující pracovní podmínky řidičů, jako jsou pracovní doba, odměňování, sociální a psychologické aspekty výkonu práce, a právní jistota v přeshraničním kontextu. Práce využívá metodu komparativní analýzy národních právních úprav, s důrazem na aplikaci evropského práva a významné legislativní nástroje, jako jsou Nařízení (ES) č. 561/2006, Mobilitní balíček a dohoda AETR. Výzkum ukazuje, že navzdory částečné harmonizaci evropských pravidel přetrvávají významné rozdíly v pracovněprávním postavení řidičů, zejména v oblasti mzdového ohodnocení, délky pracovního volna a institucionální kontroly pracovních podmínek. V rámci analýzy hlavních problémů je poukázáno na nedostatečné dodržování pracovněprávních standardů v praxi, právní nejistotu při přeshraničním výkonu práce a roli odborové ochrany. Práce současně navrhuje doporučení směřující k posílení právního postavení zaměstnanců a ke zlepšení vymáhání pracovního práva v mezinárodní dopravě.