Vliv zelené transformace na aktivitu fúzí a akvizic - Mencl, Pavel (2025)
Diplomová práce se věnuje vlivu zelené transformace na energetiku a aktivitu fúzí a akvizic v tomto sektoru. Práce se nejprve zaměřuje na teoretické vysvětlení fúzí a akvizic, včetně právního rámce, který na ně působí, financování transakcí a efektu ESG ratingu. Dále jsou v práci analyzovány historické transakce, současná situace na trhu výrobců elektřiny a také je zde analýza a predikce cen uhlí, plynu, elektřiny a emisních povolenek. Poslední část této práce se zabývá oceněním dvou společností, přičemž jedna vyrábí elektřinu z uhlí a plynu, a druhá z obnovitelných zdrojů. Cílem práce je zhodnocení dopadu regulatorních tlaků na hodnotu aktiv tradičních energetických společností a společností vyrábějících z obnovitelných zdrojů, a jak tento vývoj ovlivňuje aktivitu fúzí a akvizic v tomto sektoru.