Zapojení žen na trhu práce v Maroku : specifika, bariéry a podpůrná opatření - Vítů, Martina; De Castro, Tereza; Mazánková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou zapojení žen na trhu práce v Maroku. Cílem práce je zmapovat specifika tohoto trhu se zaměřením na ženy a identifikovat hlavní překážky, které jejich ekonomickou účast omezují. Dílčím cílem je zhodnotit efektivitu vybraných opatření určených k překonávání těchto bariér. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola představuje teoretická východiska a faktory ovlivňující ekonomickou aktivitu žen. Druhá kapitola analyzuje postavení žen na marockém trhu práce z hlediska zaměstnanosti, nezaměstnanosti, sektorové struktury, historického vývoje, právního rámce, společenských norem a dopadů pandemie COVID-19. Třetí kapitola se zaměřuje na vybraná opatření a národní strategie přijaté v Maroku s cílem zvýšit ekonomickou participaci žen. Výsledky ukazují, že klíčovými překážkami jsou právní omezení, strukturální problémy trhu práce, kulturní normy, nerovné rozdělení neplacené péče a nedostatečná dostupnost služeb péče o děti. Přestože bylo v posledních letech přijato několik iniciativ na podporu zaměstnanosti žen, jejich efektivita zůstává často omezená. Práce proto zdůrazňuje nutnost komplexního přístupu kombinujícího legislativní, ekonomická a sociální opatření.
Vedoucí práce: Tereza De Castro
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses