Vstup firmy RUDOLF JELÍNEK a.s. na nový zahraniční trh - Chromá, Karolína (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem strategie vstupu společnosti RUDOLF JELÍNEK a.s. na španělský trh. Cílem práce bylo identifikovat optimální strategii expanze s ohledem se zaměřením na výběr vhodné formy vstupu, regulace trhu s alkoholem, finanční náročnost a řízení rizik. Práce je rozdělena do teoretické, analytické a návrhové části. Literární rešerše představuje klíčové koncepty internacionalizace, formy vstupu na zahraniční trhy, regulace a rizika. V analytické části byla využita PEST analýza, Porterův model pěti sil, VRIO analýza a SWOT analýza k posouzení připravenosti společnosti a atraktivity španělského trhu. Následně také proběhly v rámci výzkumu rozhovory s vedením společnosti. Na základě výsledků byla doporučena strategie přímého exportu, která nabízí flexibilitu a relativně nízké náklady. Práce dále hodnotí finanční náročnost vstupu a navrhuje opatření ke zmírnění rizik. Závěrem bylo konstatováno, že expanze do Španělska představuje pro firmu příležitost k růstu a posílení mezinárodní pozice, přičemž může sloužit jako odrazový můstek pro další zahraniční expanzi.