Politicko-ekonomický systém Španělska a pozice Katalánska - Korčáková, Anežka (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá politicko-ekonomickým systémem Španělska s důrazem na postavení Katalánska jako jedné z jeho autonomních oblastí. Cílem práce je analyzovat, jak španělský model decentralizace ovlivňuje rozdělení pravomocí a fiskální uspořádání mezi centrální vládou a regiony. První část práce se věnuje politickému uspořádání Španělska, včetně režimů financování autonomních oblastí a pozice Katalánska v rámci tohoto systému. Druhá část poskytuje ekonomickou analýzu jednotlivých regionů se zaměřením na jejich příspěvek k HDP, zaměstnanosti a další ukazatele výkonnosti. Zvláštní pozornost je věnována Katalánsku jako jednomu z ekonomicky nejsilnějších regionů. Třetí část se soustředí na politický vývoj ve Španělsku a v Katalánsku, včetně klíčových událostí, jako jsou referenda o nezávislosti a reakce centrální vlády. Práce tak nabízí komplexní pohled na propojení ekonomických a politických aspektů současného Španělska a hodnotí potenciál regionů, jako je Katalánsko, usilujících o větší autonomii či samostatnost.