Ochrana osobních údajů v marketingové praxi v České republice - Vaňková, Adéla; Andreisová, Lucie; Moravec, Tomáš, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce propojuje oblast ochrany osobních údajů a marketingu. Cílem teoretické části práce je seznámit čtenáře s problematikou ochrany osobních údajů, především s klíčovými aspekty Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (GDPR) relevantními pro práci marketingových specialistů v ČR. Cílem praktické části práce je prozkoumat prostředí marketingové praxe, získat vhled do reálného přístupu k ochraně osobních údajů napříč společnostmi v ČR, identifikovat rizika pojící se s problematikou a navrhnout doporučení k jejich ošetření. Teoreticky je představena problematika ochrany osobních údajů, jak z právního, tak marketingového úhlu pohledu. Práce shrnuje základní orientaci v právní úpravě, definuje základní pojmy a vysvětluje důležitost údajů i dat v dnešní době, a to především pro marketingové prostředí. Praktická část propojuje tři způsoby získání dat a informací pomocí metody triangulace dat. Zahrnuje polostrukturované hloubkové rozhovory s právníky a marketéry s odpovídajícími zkušenostmi, dotazníkové šetření mezi marketingovými specialisty a analýzu sekundárních dat v podobě vybraných reálných případů porušení ochrany osobních údajů. Na závěr je identifikováno 7 rizik pojících se s ochranou osobních údajů v marketingu a dále jsou k těmto rizikům připravena doporučení pro jejich ošetření. Diplomová práce a její zjištění mohou marketérům z menších, středních i velkých společností a freelance marketérům sloužit jako přehled informací i návod na to, jak v praxi přistupovat k dané problematice.
Vedoucí práce: Lucie Andreisová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses