Zmeny v rozmiestnení kritickej infraštruktúry : farmaceutický priemysel - Poláková, Lucia (2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá zmenami v geografickom rozmiestnení farmaceutického priemyslu ako súčasti kritickej infraštruktúry. Vzhľadom na rastúce geopolitické napätie, hybridné hrozby, globalizáciu a prírodné katastrofy, sa analyzujú faktory ovplyvňujúce presun farmaceutickej výroby a hodnotia sa riziká spojené s lokalizáciou produkcie v rôznych regiónoch sveta. Cieľom práce je zhodnotiť, či zmeny v lokalizácii výroby môžu prispieť k väčšej odolnosti farmaceutického sektora a zvýšenej bezpečnosti verejného zdravia. Práca využíva rešerš odbornej literatúry, analýzu dát z medzinárodných organizácií a prípadovú štúdiu, ktorá porovnáva atraktivitu vybraných krajín na základe ekonomických, bezpečnostných a infraštruktúrnych kritérií. Výsledky ukazujú, že diverzifikácia a strategické rozmiestnenie výroby môžu významne posilniť stabilitu dodávateľských reťazcov a odolnosť farmaceutického priemyslu v čase kríz.